lördag 27 februari 2010

Lördags fundering...

Jag har tänkt på en grej lite det sista... Kom och tänka på det när jag gick igenom distron lite och kollade hur mycket jag hade kvar av varje grej. Varför är folk så rädda för att testa nya band? I dessa nedladdningstider borde det ju inte vara så... Är man osäker så går det ju nästan alltid att hitta skivan på nätet först och lyssna om man inte vill chansa. När jag intervjuade Benny / Up Yours så var vi ju inne lite på detta och han svarade ju att -"Folk i dag vill ofta känna till de dom köper å letar hellre kända band än är nyfikna på nya band. Så är de tyvärr. Men sen är man säkert likadan utan att tänka på de. Alla kan ju inte känna till alla banden man har i distron å inte veta vad dom går miste om." Och, visst har han rätt i det. Eftersom skivor kostar pengar, och pengar har man aldrig för mycket av, så man plockar ju ut "säkra" skivor. Jag kan ju bara utgå ifrån mig själv naturligtvis när det gäller skivköpande, men jag är ständigt på jakt efter nya band jag inte hört innan. . Det är ju samma med skivorna jag säljer, att man ser ju ett visst mönster i vad som går fortast. Vissa band hinner skivorna knappt komma in förrän dom är nästan slut. Inget konstigt i det då det är jävligt bra band enligt mig, för jag försöker att bara ta in grejer jag gillar själv. Men ändå... det är ju kul med ny musik, nya band. Detta är absolut inget försök att få folk att handla utav just mig, eller någon annan heller, utan bara en fundering på om folk tappat intresset av band dom inte känner till? Eller har det alltid varit så här?

15 kommentarer:

 1. Har en massa att skriva men kommer med en kort kommentar just nu:
  Kan det vara så att det numera finns tonvis med band som når ut väldigt lätt vilket gör att det även finns en hel del skit? Därför blir folk lite trötta på att ofta bli matad med skit och därför känner sig mer trygga att köpa skivor från de band de känner till?
  Vem som helst kan ju ge ut en skiva nu och det är kanske inte så lätt att veta vad som är bra eller vad som är dåligt?
  Nu är det ju lätt att göra snygga loggor, omslag och annan grafik så det är väl lätt att man springer på bajs i lyxförpackning?
  //Ted

  SvaraRadera
 2. Du har helt rätt i det du säger... Men bland all "skit" som du säger, så kommer det också otroligt mycket bra. Och bajs i lyxförpackning har ju alltid funnits där.

  SvaraRadera
 3. Allt hänger väl ihop egentligen. Förr så chansade man ju hela tiden på nya skivor av olika anledningar. Ett bra sätt var ju att man visste vilka bolag som brukade släppa kvalitetsband och köpte upp allt de släppte med risk för rejäla bottennapp. Förr hade ju även alla turnerande band med sig ett distro så man kunde köpa massor av skivor på spelningarna och få tips av banden själva på nya band eller lokala band från deras länder/hemtrakter. Det görs inte lika mycket nu för tiden.

  För min del så ställer ju även det skamlösa fraktpriset till det, då man ibland får betala mer för frakten än för själva skivan/skivorna, vilket aldrig är kul. Dock är förstås fraktpriset inget som någon distro kan råda över. Jag försöker dock läsa så mycket som möjligt om band som man ser i ett distro som man ska beställa en skiva från, och som du skriver, kolla upp dem på nätet just när man gör beställningar för att på så sätt dryga ut fraktpriset. En stor anledning till att man ens skriver om musik, är ju för övrigt just för att lyfta fram mer okända band. :)

  SvaraRadera
 4. Jo, det där med bolag är ju en grej man kört i massor av år. Det finns ju som sagt en del som man vet släpper kvalitetsgrejer nästan rakt över, och jag tycker det finns många sådana i Sverige just nu. Ingen nämnd, ingen glömd.
  Jo men visst brukar det finnas distros på spelningar? Och ja, fraktpriserna är ju ett kapitel för sig...

  SvaraRadera
 5. Du får börja sälja skivor i paketpris! "Maskens lördagsgodis!" Köp en Masshysteri för några kronor dyrare än vanligt(eller vad som) och få 2 av Maskens hemliga favoriter med på köpet! Haha jag vet inte om det går hem men jag älskar sån skit! Bli överraskad av folks hemliga favoriter så att säga

  SvaraRadera
 6. Frakterna är hutlösa nu för tiden. Senast förra veckan pröjsade jag 4 euro för porto för en kassett inom eu. ett annat distro skulle ha 26 dollar för att skicka två 7"or och en kassett från austrailen. Men tyvärr finns det prylar man bara måste ha och man slantar upp fast det svider.

  SvaraRadera
 7. Haller med om frakt och porto. Det har kostat mig mer att skicka ut 100 zines an vad det kostade att trycka upp 500 zines!

  Men sen sa ar det ju sa ocksa att (iallafall i England) att en javla massa bootlegs fyller upp skivbackarna. Det ska vara GISM bootleg LPs och Antisect Demos Lp bootleg skit hela javla tiden. Fattar inte att folk ar sa javla sugna pa att kopa bootlegs hela tiden. Sjalv vagrar jag bootlegs! Usch och fy blaaaaaaa! Liksom, de har bootleg LPs tar ju upp plats i backarna och folks pengar som annars kanske hade gatt till "okanda" band.

  Fast det ar klart, a andra sidan sa ar man ju javligt fordomlig nar det kommer till vad man koper. Sjalv koper jag val nastan alla nya Japanska skivor med de band jag gillar bast darifran, men star garna over nar det kommer till band som man tycker ar bra...typ jag har mindre an 1 Warvictims skiva i min samling, men varje gang jag hor Warvictims sa tanker jag ju att de ar skitbra. Warre ar bara ett exempel av tiotals band som jag "egentligen" tycker ar skitbra men som jag inte koper skivorna av...

  Sen det har med zines - med undantag for ett par svenska sovrums distros sa ar det valdigt ovanligt att nagon s.k. DIY distro tar in zines nu for tiden. Forutom MRR sa klart, den finns overallt. Inte konstigt att folk tror att det finns mindre punk zines idag nar de flesta DIY distros vagrar att salja zines!

  Eh krangla till det och skriva lang kommentar utan att orka stava ratt och tanka efter forst, hoppsan.

  SvaraRadera
 8. Det däe med zines är skumt... Finns det verkligen distros som vägrar ta in zines? Illa...

  SvaraRadera
 9. Japp, det ar ganska vanligt faktiskt. Aven de som tar in zines ar ofta ganska skeptiska och det kanns som man forsoker lura dem ungefar. Eftersom jag gav ut ett par cd-r skivor nyligen sa vet jag att samma sak inte hander nar det galler musik...da ar aldrig nagra problem alls, tvartom!

  Jag har gjort en zine trade med en av de storre punk distros i ett ost-Europeiskt land nu i veckan. Det var sa mycket krangel om de dar 5 ex av mitt zine att till slut sa jag att han kunde fa dom gratis (jag hade sagt att eftersom han vagrade byta mot saker i hans distro -bara saker han hade gett ut sjalv- att jag kunde val ta en kassett eller nat da sa ar allt lugnt, men det slutade med att han vill skicka over pengar via paypal....liksom sicket meck det ska vara...

  men det fina ar val att om man ligger i sa kommer det bli enklare for alla...med lite tur

  SvaraRadera
 10. Kanske har lite med ålder att göra också? När jag var yngre i scenen så blev jag ju jävligt glad varje gång jag hittade ett nytt band som var bra (det blir jag ju självklart fortfarande). Nu känns det som dom flesta har varit med i 20år, kanske mer, och då kanske hunnit få så många "favoritband" att man har fullt upp med att hålla reda på dom? Vilket får som följd att man inte söker upp nya band på samma sätt?

  Det är ju inte ofta jag ser ett band med medlemmar under 30. Eller kanske har jag bara tappat kontakten med de yngre?

  SvaraRadera
 11. Visst har man ju sina favoritband, men det är ju kul att jaga nya band. Eller är vi/dom som tycker så i minoritet?
  Sen är det väl så som många varit inne på att det är en pengafråga. Men i dessa myspace tider är det ju så enkelt att hitta "säkra" kort eftersom man kan lyssna lite innan så man vet vad man får. Man behöver ju inte chansa på samma sätt som man gjorde förr.

  SvaraRadera
 12. Visst söker man ju upp och lyssnar på en hel del nya band, men sen när det kommer till att köpa skivor så kan man ju omöjligtvis köpa alla eftersom det släpps så jävla mycket helatiden. Så det blir väll undermedvetet så att man köper skivor av band man har i hyllan från förut och av band som turnerar flitigt, med vissa undantag förståss.
  Vissa nya band hinner man ju tom. glömma bort iom. att man hittar en massa andra band. Visst myspace bidrar till att man kan kolla upp nya band snabbt och enkelt, men så faller de också lika snabbt i glömskan.
  Knepigt.
  //J4N1

  SvaraRadera
 13. Det e faktiskt ett jävla skit, det där. Jag försökte rekommendera lite mer okända band när jag körde distro, för att försöka få folk att testa lite nytt. Men har folk inte hört talas om bandet innan så e det fan helt omöjligt att kränga plattorna. Hade ett par lojala kunder som alltid vågade prova på om man rekommenderade, men den stora massan köpte bara grejer med Disclose...

  Å det där med porto e jävla irriterande. Köpte en LP från Köpenhamn, den kostade 80 danska spänn. Men porto till Sverige (fan bara tvärs över bron eftersom jag bor utanför Malmö) kostade 86 danska spänn. Jävla mög. Dock e det en av de bästa skivor jag hört på åratal, så det fick vara värt det.

  SvaraRadera
 14. Jag tror inte att det var bättre förr. Jag hade en distro på 80-talet och det var fan-i-mig assvårt att sälja udda prylar - medan svenska topprylar gick direkt.

  SvaraRadera
 15. Fan vad sjukt, när jag läste din text kändes det precis som om jag själv hade skrivit den. Jag började fundera på om jag har intervjuat benny, för jag vet att jag ska göra det. Men jag håller med dig fullt ut, folk har jävligt svårt att testa nytt. Bättre att köra ett par nya tatueringar och se rätt ut.

  SvaraRadera