måndag 6 september 2010

Grattis Halvfabrikat!

Halvfabrikat Rec, ett av Sveriges aktivaste och pålitligaste bolag just nu med en sjukt trevlig kille bakom alltihop. I vintras kom en 7'' med covers för att fira 10 års jubileet, och nu är det även 50 släpp gjorda i dagarna (under Halvfabrikat parollen). Tyckte det kunde vara värt en blänkare så här är några korta frågor till Danne. Och all lycka i framtiden med allt du tar dig för och jag hoppas på minst lika många släpp till.

10 år och 50 släpp… Grattis, och hur känns det?

Tack! Det känns bra. Ingen, inte minst jag själv, trodde väl att HFR skulle bli såhär långlivat. Hade du frågat mig i maj 1999 så hade det handlar om ett släpp, en vinyl 7”, och inget mer.


2010 har ju varit ett rätt hektiskt år för dig med massor av släpp. Hur mycket av din tid tar Halvfabrikat?
Det är svårt att uppskatta tidsåtgången, men man skulle kunna säga att tiden som jag lägger ner på Halvfabrikat är en direkt spegling av antal släpp som görs. I sommar har jag lagt ner mycket tid på HFR, och det märks i katalogen. Det har blivit inte mindre än fyra CDs och tre vinyler nu i sommar. Förutom det har jag varit iväg i nästan tre veckor på en europaturné med Protestera och skött merchen, vilket har varit skitkul. Det har varit ett intensivt schema med 16 spelningar på 17 dagar.

Stundtals kan det vara svårt att hinna med, jag pluggar ju även heltid på högskolan i Skövde, men för det mesta finns egentligen inga problem i att göra båda sakerna samtidigt. HFR är mer som en hobby för mig, fortfarande efter alla dessa år och trots att HFR är ett riktigt företag idag.

Kan du skvallra lite om framtida planerade släpp?
Ja, det kommer bli mer vinyl från HFR inom den snaraste framtiden. Först ut är Future ruins ännu obetitlade 12” LP (Future ruins hette Massmord tidigare) och Boredom/Sand creek massacre split 7” EP. Dessutom kommer HFR släppa Insidious Process/Avfart 33 – split 12” LP. De som är intresserade kan kolla in www.halvfabrikat.net; sidan hålls uppdaterad med nya släpp och annan information.

Av alla dessa 50 släpp, är det något som ligger dig lite varmare om hjärtat? Nåt kul att berätta om nåt av släppen? Antar att det första släppet alltid är lite speciellt?
Alla släpp som jag gjort ligger varmt om hjärtat, så jag har svårt att välja ut något specifikt släpp. Däremot tycker jag nog att det sista släppet är det som är mest speciellt, och även det bästa. Så i sommar har Misantropic och Protestera varit stora favoriter, nu när vi skriver september är Eskatologia de stora favoriterna.

Det finns alltid händelser kring releaserna som gör dem speciella, så anekdoter finns det gott om. Ser man till intressanta händelser, så kan jag berätta att M:40 hörde av sig mycket i början av deras karriär. Jag minns att jag fick ”Tomma ord är inte värda ett skit” inspelningen men den fastnade inte. Till slut gick jag med på att göra splitten med grace.will.fall, vilket jag inte ångrar idag. Det jag ångrar är att jag aldrig släppte Tomma ord… Jag kan fortfarande tycka att det är en bra skiva.
Samma sak gäller Aktiv dödshjälp. Jag vet inte hur länge promon för 4:48 låg utan åtgärd innan jag valde att släppa den heller - detta efter påtryckningar från Tomas. Jag har nog på förhand bestämt mig för att inte släppa den… Men såhär i efterhand: det är också en ypperlig platta.
Nåt mer?
Tio år och femtio släpp skulle aldrig ha varit möjligt om det inte fanns en glöd i scenen, för det gör det, trots allt man hör ibland.

Vi får många demos tillskickat. Mycket av det är grymma grejer. Tyvärr har vi inte möjlighet att släppa allt. Band som skickar demos tror kanske att får de släppa sin skiva på en label så kommer allt automatiskt, vilket inte kunde vara mer fel. Vill man ändå släppa sina grejer på en riktig label så är rådet att aldrig ge upp. Får man inte napp på materialet kanske man ska släppa det själva. Det är här glöden kommer in i bilden; att man måste brinna för det man gör hela vägen. Förr eller senare kommer en label mest troligt plocka upp det band som brinner för det de gör.

Ge därför aldrig upp.

3 kommentarer:

 1. Du e grym Danne!!! Keep the good work up!!! ;-)

  SvaraRadera
 2. Mer om Halvfabrikat och några av Halvfabrikat-banden i senaste numret av Close-Up

  //Sörling

  SvaraRadera
 3. Fan vad gött!

  //Orb

  SvaraRadera