tisdag 27 augusti 2024

Kjells Bänk - The Miserable Youth Of Our Time LP

Har skrivit tidigare om Kjells Bänk, och det var väl inget som gjorde några djupare avtryck. Mer än namnet då kanske? Och då inte åt det positiva hållet. Men då dom kör vidare på det, så antar jag att det i deras öron är ett bra namn. Men nu är det ju inte namnet som skall bedömas utan vad jag tycker om musiken. Att musiken som går under punkparaplyet är ganska spretigt är jag ju medveten om, och jag tänker inte likt gubbarna på "Jag minns min punk" börja dividera om vad som är punk eller inte. MEN. Hade jag hört Kjells Bänk på radion, så hade jag inte hajjat till och tänkt att "fan spelar dom punk här"? Det här känns väldigt indie-popigt. På sin höjd att jag skulle kunna härleda något enstaka riff som en sena Hellacopters referens, eller ett gubbslött Sator typ. Det är otroligt refrängbaserat och överlag väldigt snällt och melodiöst 4-taktande skivan igenom. Välspelat skall sägas, men väldigt långt ifrån hur jag vill ha "min" punk. I pressreleasen kan man läsa om både energi och garageskitig punkrock. Men där har vi väldigt olika referenser jag och Grönpeppar som släppt den. Och så även jag och bandet själva som beskriver det som "punkig garagerock". Jag tänker dock gubbsurt fortsätta att hävda att det på sin höjd är punkinfluerad indie. Jag gillar det inte alls och skivan ger mig absolut inget, men jag tror inte heller att bandets främsta målgrupp är 46-åriga gringubbar. Så jag hoppas och tror att dom skiter blankt i vad jag tycker... 12 låtar innehåller LP'n i alla fall som jag tror finns att köpa nu. Den kommer att stå orörd här hemma, så är det någon som vill ha den så fås den mot portot. Dra ett mail till mig i så fall. Det känns schysstare att någon som kommer lyssna på den har den i sin ägo.

fredag 23 augusti 2024

Hard Pass - Hardcore 2024 7''

Sällan har en titel varit mer spot on än denna. Hardcore 2024 är precis vad det handlar om här. Dom var ett av dom banden jag gillade mest på "Greetings From Sweden vol II'' som Quarantined släppte för ett tag sedan så jag såg verkligen fram emot att höra denna 7'' (som först kom på kassett i endast 50ex). Bandet innehåller medlemmar med en diger meritlista, men det är skit samma här att rabbla en massa, för Hard  Pass förtjänar och klarar att stå på egna ben. För Hard Pass från Malmö låter precis som det gör i mitt huvud när jag tänker på ordet "hardcore". Det är snabbt, ilsket och ett jävla driv framåt. Och man hör influenser från hardcorens alla hörnstenar, nytt som gammalt, svenskt som amerikanskt, Black Flag till "gråtcrust". Här finns allt, och det låter svinbra! Basspelet måste jag lyfta lite extra, för fy satan vilka grejer det bjuds på där i bakgrunden som kryddar upp allt ett snäpp till. Till och med hockeykörerna i avslutande "Is this what it is meant to be" slinker igenom utan anmärkning. Bara en sådan sak... Rekommenderar verkligen denna 5 låtars pärla som släppts av Quarantined och De:Nihil Records

lördag 17 augusti 2024

Mission Och Väckelse # 18 Fanzine

Jag vann!!! Jag trodde aldrig att det skulle vara möjligt att få den gamle stöten till redaktör att ge vika, men se på fan... Jag vann till slut. Och någon kanske undrar vad jag svamlar om? Men det handlar om det vämjeliga typsnittet som det envisats med att skriva ledaren i, som jag gnällt på mången gång (med glimten i gubbögat skall sägas, men ändå). Det är ju förvisso inte borttaget, men zinet avslutas med en "tillgänglighetsanpassning" av den med ett typsnitt anpassat för oss som av olika anledningar bara såg ett myller av ihopsmetade tecken. Det kan vara ålder, glasögonsjuka, eller som i mitt fall bägge dera. Innehållsmässigt så är Mission Och Väckelse i vanlig ordning fylld av (långa) informativa intervjuer, välskrivna recensioner helt fria från fjäsk och oförtjänt ryggdunkande samt en artikel där redaktören denna gången lyfter tankar och funderingar kring DIY och dess mående. Gillar som vanligt att det luftas åsikter om olika saker och håller med om det mesta i sak. Och det är ju det som är det fina med detta att är det något som inte faller en på läppen av det han skriver så är han mer än öppen för ev svarsartikel eller diskussion. Vet att det här med just DIY är en sak som ligger honom varmt om hjärtat och är en viktig grundpelare i allt han gör, och det genomsyrar hela fanzinet och allt annat han trixar med. Skaffa ett ex ifrån missionochvackelse@gmail.com på stört. Och tack för att vi fick vara med med Bödel.  

torsdag 15 augusti 2024

Health Issues - s/t 7''

Finn-hardcore släppt av Quarantined Records. Och nej, inte den typen av Finn-hardcore jag vanligtvis lyssnar på som köptes av Finn-Fan och Jallo på 90-talet. Utan här är det sådant som min yngre bror och hans polare med kryssade händer satt och vevade till under samma tidsperiod. "Youth Crew" hardcore beskrevs det ofta som då, så jag väljer att skriva det nu med. Men min gissning är att dessa gubbar, liksom jag själv, med åldern blivit lite mera öppna vad gäller musik, för här finns influenser och passningar från flera håll. I grunden är det ju dock klassisk amerikansk hardcore, det är själva ryggraden skivan igenom. Och även om jag tror att dom tilltalar den karatedansande delen av punkpubliken mer än dom nitade, så tycker jag ändå att det för det mesta är schysst vev. Speciellt när dom växlar upp hastigheten och låter Infest influenserna ta ordentligt med plats. Och således då, så tycker jag att downtempo/mosh -partierna kunde tonats ner aning. Vissa av dom funkar absolut, men i mina ögon (öron) så blir det lite för mycket av det goda.  Den här typen av hardcore vill jag ha snabb. Måste dock berömma dom för den Black Flag osande fyrtakts-versen i "Serial Party Pooper", men det är ju vida känt att en svängig fyrpannakommer man långt på. Faktiskt så långt så att jag förlåter dom för att låten avslutas med ett långsamt parti... 7 låtar är det på denna 7'' och bandet är Health Issues, det kan ju vara bra att ha med. Kan tänka mig att dom är ett sjuhelvetes liveband, som man får kolla på på avstånd för att undvika dom tidigare nämnda karatedansarna. 

lördag 10 augusti 2024

V/A - Ursäkta Röran Vol 7 CD

Senaste volymen i Grönpeppars serie där man släpper nu aktiva punkband. Alla vet väl vad det handlar om vid det här laget, så jag behöver väl inte orda om det mer. 14 band som väl täcker dom flesta genrer inom punkspekrat för 60kr är vad du får. Och som vanligt med samlingsplattor så såänner det mellan allt ifrån snudd på olyssningsbart till riktigt bra. Det som smäller högst denna gången är gamla kompisarna i Blisterhead som trots att deras typ av musik inte brukar tilltala mig, så går det inte att sticka under stolen med att dom är ruskigt bra på det dom gör. Deras första fullängdare åker dock på emellanåt skall sägas.  Sedan får väl även Ett Steg Närmare Döden nämnas då dom är ett av banden som håller fortet med lite råare punk, vilket det inte kryllar av på plattan annars. Mitt egna band Bödel är ju också med och bidrar med en låt i den hårdare skolan, men hur det låter får andra avgöra dock. Det är inte jättemånga av banden som lockar mig till att rota vidare i deras katalog, men tycker ändå att det är jävligt kul att få lite uppdateringar på vad som händer runt om i landet och rätt som det är så hittar man något eller några band man fastnar för. Samt att det är ett finfint forum att få lite spridning på sina grejer. Så tummen upp till Martin och hans mission!