lördag 31 juli 2010

Protestera - 01.05.1886 CD

Ännu ett nytt släpp från Danne & Halvfabrikat, det är mycket nu vilket är kul då Danne är en mycket sympatisk och trevlig gubbe.

Kan ju börja med att säga att jag tycker detta är Protesteras starkaste släpp tillsammans med ”Gränslösa land” 7’’ som kom för några år sedan. Det är tight och drivig råpunk med en del metallflörtar instoppat. Tyckte dock att det tog ett tag att komma in i denna skivan, det satte sig inte direkt men det ordnade upp sig efter ett gäng lyssningar. Tror dock att Protestera skulle tjäna på att ha en lite ”renare” ljudbild för ibland blir det lite grötigt. Framförallt sången har en tendens att gröta ihop sig när det går som snabbast. Varför jag tar upp detta är för att jag tror att många helt enkelt struntar i att ens öppna den 44 sidor tjocka bookleten och bara slänger in plattan i spelaren utan att ägna någon tid åt texterna/infon. Det kanske inte alls är så, jag hoppas ju inte att det är så, men det var en tanke som slog mig i alla fall.

Och i Protesteras fall så känns det ju extra viktigt att just texterna kommer fram ordentligt. Inte för att det på något sätt är några nya ämnen som tas upp , bomberna faller även i Protesteras värld, men sättet det skrivs på skiljer sig ju en hel del från normen och det är ju rätt mycket dom vill ha sagt. Ibland kan jag dock tycka att det svävar ut lite väl mycket och att det rabblas på lite av bara farten. Mest text på kortast tid vinner liksom, så det blir nästan statiskt i vissa partier. 10 låtar plus ett intro får plats på skivans dryga 29 minuter i alla fall och jag tror att du vet om du gillar Protestera eller inte. Själv tycker jag att det är helt okej, 3+ av 5 om jag satt betyg…

Här nedan följer några frågor som ploppade upp i huvudet medans jag skrev recensionen och det är Johan som var schysst och svarade på dessa...

*En 44 sidig booklet till cd’n… Tror ni att folk tar sig tid att läsa igenom alltihop? Jag personligen tror att det varit bättre att delat upp det. Att hålla sig till texterna + kanske förklaringar på skivan och gett ut typ ett zine eller infoblad på spelningar, och även lägga ut på lite offentliga platser så även gemene man kan ta del av det. Tror att det skulle vara fler som läste det då. Visst att det på spelningar mest är ”redan invigda”, men det är väl samma med dom som köper skivorna? Tycker ni att ni når fram till folk, tänker även då på folk utanför punken?
Vår ambition är inte att förändra hela världen utan att politisera punkscenen och under den tid vi hållt på så har det gått i vågor, just nu känns det inte som att det är "inne" med politik vilket gör att vi tycker att det är extra viktigt. Vi vill också gärna ge vår syn på saker och ting-det är ju t ex väldigt konstigt när folk bara tror att "ja men vi tycker ju alla samma sak" för så är det ju inte. Sen så ser det ju väldigt olika ut i andra länder, t ex i centraleuropa där publiken är mycket mer blandad både vad gäller åldrar, etnicitet och subkultur. Med tanke på den positiva respons vi får på bookleten så tycker jag absolut att det är viktigt att fortsätta på det viset. Vi har under åren även gjort andra saker för att nå ut och förändra utanför den kretsen som du kallar för "de redan invigda" t ex stödspelning för en kvinnojour, spelat in pengar så att en utvisad person kunnat återvända till sverige osv. Men vi arbetar kontinuerligt med hur vi kan utveckla propagandaspridningen.

*När ni spelade i gbg så var det ju nåt pucko som skrek nåt i stil med ”visa brösten” eller nåt sånt, är det något som hänt flera gånger? Killen bad ju sedan om ursäkt, men ni svarade något i stil med att ”gå ner från scenen för du har ändå inget vettigt att säga”. Jag försvarar honom inte på något sätt, men är inte en ursäkt en bra start på vägen?
Den tjommen som gjorde detta har gjort så flera gånger och han bad inte om ursäkt utan det var hans polare som gjorde det och han fick säga vad han hade att säga i micken men när han bara upprepade sig så var det inte annat att göra än att slänga ner honom, det som kan diskuteras är ju om han verkligen borde fått säga nåt alls. Visst är en ursäkt en bra start men då ska det ju komma från den som gjort det, det är ju var och en som är ansvarig för sina egna handlingar-inte ens kompisar
*Det är mycket aktivism, uppror och direkta aktioner i era texter och i infon som följer med era skivor. Tror ni att all denna information och era texter ibland kan få folk att uppfatta er som viktigpettrar som sätter sig själva på pedistal ? Tankar om det?
Tja, jag vet inte faktiskt, vi skriver ju om det som engagerar oss, vi skulle ju vara oärliga om vi skrev om något vi inte bryr oss om... Naturligtvis finns det många, speciellt i sverige som tycker att vi är tråkmånsar och viktigpettrar men när folk lär känna oss så tror jag inte att de tycker så längre. Vi gör ju det här för att det är roligt också såklart och det var därför vi alla en gång började lyssna och engagera oss i punkrörelsen -för att göra uppror och ha roligt. Att det skulle uppfattas som att vi skulle sätta oss själva på en pidestal förstår jag inte riktigt vad du menar med... Men för att sammanfatta lite så finns det inget som slår den känsla vi får när vi träffar människor ute som arrangerar spelningar med oss och som berättar att våra texter och/eller spelningar gett dem själva inspiration och styrka till att fortsätta kämpa för en bättre värld! Det är ju så vi själva känner när vi träffar engagerade människor - så att det blir ett ömsesidigt utbyte och pepp!
Nu är det bara jag som svarat på de här frågorna eftersom en av oss är bortrest och två jobbar...Hoppas du är nöjd med svaren!
Ha det bra!
/Johan/Protestera

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar