måndag 23 november 2009

Giftgasattack - Intervju!!!

Genier eller galningar, musik eller oljud? Ja det är upp till er att avgöra... Själv har jag lärt mig att älska Giftgasattack, och via dom (och Tony) ännu fler skitbra "noise" punkband. Jag ska ju inte sticka under stol med att första split 7'' gillade jag inte alls när den kom, men efter ett tag lossnade det mer och mer. Den efterföljande split 12'' och den egna 7'' satt dock som en jävla keps direkt. Så jävla bra! Jag blev lite nyfiken så jag skickade iväg en hoper frågor till gitarrist Per som svarade i rekordfart.... Och dom har en hel del på gång. Godis. Fuzzzzzzzzz
Storyn bakom GGA?
Per: Gga startade sent 2007, minns inte exakt när det va. Hela idén är gammal och det va Tallen (sång på split 7" och 12") och Rabbins projekt från början om ett rått band som skulle låta japanskt men dem fixade inga medlemmar eller slutförde planerna innan ja kom med tidigt vintern -07. Erik (första bassist) hade börjat hänga lite med oss i Gbg och beslöt helt sonika att flytta från Grums in i Rabbin och Tallens lya i Lövgärdet utanför Angered. Med Erik kom det trumset och gitarrstärkare och han fixade även en replokal åt oss i ett parkeringshus därute. Där någonstans började eländet.
Vad är det för folk som kör i GGA nu? Det har väl varit att gäng medlemmar i omlopp? Årre är väl med och kör nu… Och Memfis?
Per: Det har varit ett antal bassister i omlopp och nu sist bytte vi sång ja. Efter att Erik flyttade till Klippan ansåg vi att han inte kunde hålla fokus på bandet och att vi började utvecklas för mycket för hans stil så han slutade precis innan vår andra spelning någonstans, vi körde med Maiko från Vixenish(Yokohama, japan) på den lilla turnén vi gjorde i slutet av 2007. Det funkade skitbra och hade hon bott i sverige hade hon varit ett självklart val för oss men hon bor i Japan så det blev ju naturligtvis inget. Vid det här laget ville vi satsa lite mer på bandet och spela så mycket vi kunde, så e det fortfarande även om vissa återkommande problem håller oss tillbaka ibland. När Maiko åkt hem ville vi att hennes tjej skulle spela bas men hon ville inte och vi hade uppkommande spelningar. Vi frågade vår vän Tom(project hopless) om han kunde tänka sig att spela med oss och han ville. Likadant där va hans musikaliska stil lite annorlunda mot vad vi ville göra så han lämnade oss efter 2 gigs. Vi hade precis bokat in studiotid med vår vän Pontus(Agrimonia/Martyrdöd) i repan så vi va tvunga att hitta ngn som va snabblärd och kunde lägga personligprägel på det vi skulle göra. Granath(trummor) spelar i Motorbreath tillsammans med memfis och eftersom vi körde råpunk i still med disclose/discharge och memfis e inne på den grejen så va det e ypperligt val vilket visade sig vara ett jävligt stort lyft förr Gga i låtskrivande och utförande. Hädanefter har Rabbin lämnat oss pga personliga problem och att han tröttnat på bandet så då stod vi med en sångare(Hogge).. hela sommaren 2009 låg bandet nere eftersom folk va ute och reste. Iom att Hogge aldrig e i sverige, han reser för det mesta runt i europa och beteer sig illa, så fick vi repa själva som en trio ett bra tag. Vi testade med Henka(discover) ett rep och det va guld men han hade inga planer på att flytta till Gbg så det gick ju inte. Årre flyttade ner till Gbg i september -09 och eftersom han e veteran så frågade ja han och det gick vägen
Vad kom det sig att ni ändrade ljudbild ifrån första split 7’’ till split LP’n och den egna 7’’? Har för mig att jag läst nånstans att du är mest nöjd med ljudet på den första? Själv gillar jag det senare ljudet bäst…
Per; Ja vad ska man säga, naturlig utveckling och utbyte av musikalisk utrustning tror ja e det mest troliga. Låtarna krävde mer och bättre ljud samtisigt som vi ju förlorade den där replokalen i lövgärdet när erik slutade och fick börja repa i min andra lokal som ja delar med mina andra band där ja har min egen utrustning. Jag gillar ljudet på split 7" fölr det e rått och kompromisslöst. det va så vi lät då och ja gillar det. Senare inspelningar har varit så där och det va svårt för oss att toppa den första inspelningen. Sen e det ju att ja uppgraderade min pedal-arsenal från split 7" till 12" och sen till 7", så nu låter det ju så som ja tycker vi bör låta just nu. Det finns inget som är fastlagt i hur gga låter, bara att det ska vara rått och influerat av japansk och engelsk d-taktsrens.
Hur många inspelningar har ni gjort? Det cirkulerar ju ett helt gäng på nätet…Vad kom det sig förresten att ni tog bort en låt till nya 7’’ som var med på promon?
Per; Vi har väl allt som allt gjort en fem-sex inspelningar.. allt har inte använts och vi har kastat låtar och gjort om och förbättrat en del. Som ja nämnt tidigare har det varit svårt för oss att fånga den där känslan och det ljud som bäst porträtterar det vi vill ha ut. Man kan vräka på hur mycket dist man vill men vet man inte hur man vill göra så blir det inte rått iaf. Det vi håller på med nu (egen 12" på d-takt och råpunk rec) är ännu ett steg i den musikaliska utvecklingen gga gör för varje släpp. Det är rätt intressant att jämföra det tidiga matrialet mot det vi håller på med nu för det e så annorlunda och samtidigt primitivt och mera välspelat på samma gång. Den sista låten på promon är ifrån en gammal inspelning av en låt från split 12" så den ville vi inte ha med, den kom med för att det va roligt och va oväntat typ eftersom den skiljer sig så ljudmässigt.
Ni är väl alla med i ett helt jävla hav av band, är GGA högt prioriterat? Ni verkar ju köra en del ute jämfört med några av era andra band.
Per; Jag e med i ett antal band ja men det stör inte ggas verksamhet då alla inte e aktiva samtidigt så ja har aldrig behövt prioritera. Men visst, jag prioriterar gga mycket eftersom det känns viktigt för mig att spela den musiken med dem här människorna. Memfis och Granath spelar i Motorbreath och dem spelar ju ibland men inte särskilt ofta så det har aldrig påverkat heller. Årre sjunger i Glöm dä! men eftersom han bor här är han inte med så mycket på deras rep utan åker väl upp ngn gång i månaden och lägger sång på nya alster. Hogge har för närvarande inget annat band och är för närvarande scenbyggare i Oslo så han e ju iaf när oss nuförtiden.
Hur är punkscenen i gbg tycker du? Det verkar ju som att alla som spelar har en jävla massa projekt och delar medlemmar med varandra? Menar inget negativt i detta. Hur är tillväxten underifrån?
Per; Scenen e väl som vanligt, det mesta stinker. Jag vill ha fler råa band. Nu e det väl vi, slaktattack, Aggrenation, insidious process, dörrterror och leda som håller fortet. Ett både plus och minus e att scenen här nere har politiserats ytterliggare under ngra år här i slutet av 2000talet. Positivt för att det engagerar och sätter fokus på saker man kan göra med sitt liv och bli aktiv. Negativt att pekfingrarna och pk-hetsen är framme och nosar folk i röven när det borde vara viktigare att diskutera hur vi går vidare. Fram för förståelse och diskussion istället för pekfingrar och utdömning. Ingen föds perfekt och alla kan ändras. På det stora hela tycker ja scenen e bra.. det finns en del band och de flesta låter eget och har ett eget sound. Jag e mycket intresserad av det nya projektet som ena halvan av vicious irene har. Det e råpunk som fan va ja har hört. Att det e inavel i banden stör mig inte så mycket det blir lätt så när man vill ha hjälp snabbt och vet vilka man funkar ihop med. Men det ska sägas att det finns många i Gbg med intresse av musik så vi kommer antagligen att se ett par nya band under 2010 och det e alltid välkommet
För mig som ser på det utifrån verkar gbg punkscenen idag vara jävligt mycket mer politisk än för en 10-12 år sen. Stämmer detta eller är det igen så att gräset är grönare på andra sidan?
Per; Jo det e den helt klart. Både punk illegal och Spatt kämpar på för fason på kaospunkarna och världsförbättring i stort. Som ja nämnde här ovan finns det både för och nackdelar med detta fenomen. Det har öppnat upp för mcyket iom att spatt grejade Underjorden i Gamlestaden att förena dem olika frihetliga elementen i stan. Samtidigt e det mycket annat som försigår som ockupationsgruppen och yo go girl som är ett kvinnoforum för punx och annat löst folk.
Det känns lite som att ni blåst liv lite i noizeträsket och det har börjat ploppa upp lite band runtom i världen efter er. Eller är det bara att det uppmärksammats lite mer nu?
Per; njae det e nog inte pga oss direkt utan är direkt sammmankopplat med den japanska d-takts trenden och gamla noisepunk klassiker som swankys, gai, confuse och disorder, chaos uk, chaotic dischord som yngre folk börjar upptäcka nu och hakar på. Noisepunk är jättestort i usa just nu och det e en herrans massa band där som e bra. Merciless game, lotus fucker, morpheme, chaos destroy e alla nya, unga band som älskar oljud och turnerar flitigt. Jag vet faktiskt inte varför det e sån uppståndelse runt det fenomenet just nu men ja välkommnar det iaf.
Ni har väl lite nya plattor på gång med va om jag fattat rätt, bl.a en split med Besthöven. Vad är det mer?
Per; Ja en split 7" med besthöven e inspelad.. nu väntar vi bara på att Fofao ska få tummen ur och spela in nya låtar för han har tydligen användt dem låtarna som först skulle hamna på skivan. Vi vill gärna få ut den så snart som möjligt då det e ngra av våra bästa låtar som ligger där. Vi har snackat med Benny och up yours records om den releasen och han verkar vara på. Just nu repar vi in låtar till vår kommande 12" på d-takt och råpunk. Det ska bli en 45varvs tolva med 10 låtar på, typ som våran egna "why". När den kommer vet vi inte eftersom vi blivigt försenade i planeringen av allt strul som hänt bandet det sista året. Men vi kommer att spela in den tidigt 2010 iaf. Vi har parat med Nödvärn om att göra en split 12" med dem och uppföljande turné på den. Det kommer bli skitbra. Jag personligen skulle vilja göra lite turnéer och spelningar efter lpn e släppt, vi har snackat med Toda från Berlin som spelar i Peacebastard och vi ska väl göra en tur med dem e det sagt.
Du är ju helt besatt av japansk punk och har väl till och med vart där några vändor… Vad är det som gör den japanska punken så speciell ,tycker du?
Per; Njae, tycker du ja e besatt? jag tycker det e helt sund avgudadyrkan, haha. Nej men ja får väl erkänna att det ligger mig varmt om hjärtat med jappe råpunk. Dem gör inget halvdant och dem vågar vräka på ordentligt. Ofta låter dem ju som man själv skulle vilja låta och det e coolt. jag va där försommaren 2008 med Rabbin i 2 veckor typ och efter det vet man ju att det e det som gäller. Vill dit så snart det går men det e lite pressat med ekonomin just nu. En resa dit är inte direkt billig.Något som ja tyckte va coolt va att banden låter precis som dem gör på skiva och det e man inte van vid från norden direkt. Man borde vara med koncentrerad på hur det låter när man spelar live i sverige tycker ja. Att nischa sig och försöka skapa ett eget sound.
Åter till GGA… I Tonys ”More noize” står det ju att målet med GGA är ”spela så högt som möjligt och aldrig låta rundgången eller disten tystna mellan låtarna”. Har ni lyckats tycker du?
Per; Jo Tony va och såg oss i London förra året. Han e en sjysst kille. Själva målet e väl att göra grymma dis-riff och få en jappe-touch på det men visst det ska låta som fan mellan låtarna med plus inget mellansnack bara pang på alla låtar i följd. Discharge-allvar för fan.
Vad fan krävs för att få ett sånt jävla gitarrljud? Antar att det inte är så enkelt som det låter? Gränsen är ju hårfin till att det bara blir oljud…
Per; Det krävs ett intresse av ljud och att man leker lite med dist och overdrive. Jag kör på med en drös pedaler där varje pedal är noga placerad och ger sitt till ljudet. Många kanske tror att det bara e att vrida på disten så hårt det går men så e det inte utan man får meka och kolla med inställningar på stärkaren och pedaler för att det ska gå att få ut maximalt tryck även om det e superdistat. Gauze sa det ju så fint för ett gäng år sen; equlizing distort.
Några avslutande ord!
Per; Peace/Noise/Punk/Life!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar